top of page

Eylemde Mükemmelleşme Yogası


Yoganın dünyaca kabul görmüş 4 okulu var; Karma Yoga bunlardan biri. “Eylemde mükemmelleşme” yogası da deniyor. Ne demek eylemde mükemmelleşme? Deniyor ki “sonuçlarından özgürleşerek yaptığın eylemler gerçek eylemdir; bütün eylemlerinin gerçek eylem olmasına gayret et”.


Bu konu üzerine düşünmeyi oldum olası sevdim. Sonucunu düşünmeden uygulamaya geçtiğimiz eylem var mı gerçekten? “İyi” olarak kabul gören eylemlerimizde bile sonucu hiç hayal etmeden hareket etmemiz mümkün mü? Geçenlerde bir arkadaşım yaptığı şahane bir iyilikten bahsedip “acaba bunu, sonucunda kendimi iyi hissetmek için mi yaptım?” diye sorarak kafamızı açmıştı. Yaptığımız pek çok şeyde zihin odaklı ilerliyoruz aslında, plan yapıyoruz, hatta bazen sadece sonucu düşünüyoruz ve o sonuç gerçekleştiğinde de yeterince tatmin olamıyoruz. Peki ne yapmalı?



Bu konuda karma yoganın öğütleri şöyle:


  • En azından salt kişisel bir çıkar için uygulamaya geçme. Hiç değilse satvik (saf, doğal) bir niyet koy ortaya ve sonra onu da unut. Unut ve zihni çıkar aradan.


  • Davranış sırası sana geldiğinde, kendi şartlarında yapabileceğinin en iyisini yap. Şikayet etme, olumsuzluklar varsa dahi o şartlar altında ne yapabiliyorsan onu yap.


  • Birden fazla şeyi aynı anda yapma (zaten mümkün değil). Sadece kendini kandırırsın.


  • Her işi yapabilirsin ve yapmaktan yüksünmemelisin de.


  • Çevrendekilere yardım etmek güzel olsa da talep gelmedikçe kimseye yardım etme hakkını kendinde bulma. Belki de onun yolculuğunda kendi kendine aşması gereken şeyler vardır...


  • “Ne ekersen onu biçersin”. Niyeti ortaya koydun, sonra onu da unuttun. Ama aslında bir yandan o niyet için küçük küçük çalışmaya devam ediyordun. O halde meyvelerin olgunlaşmasını bekle, sabırlı ol ve hiçbir şey için ısrarcı olma. Zamanı geldiğinde, ektiğin tohumlar büyüyüp meyve verdiğinde o meyveleri toplama işi de yine senin nasıl olsa.

Comments


bottom of page