top of page

Gebelikte Kanama Neden Olur?


Dünden beri çok sayıda kişiyle mesajlaştık, dertleştik. Bazıları kanamayla ilgili kendi deneyimlerini paylaşıp iç rahatlattı, bazıları güzel sözlerle moral verdi. Soruldukça, merak edildikçe anlattım ben de bu konuda bildiklerimi ve deneyimimi. Nedense herkes ilgilenmeyebilir gibi gelmişti açıkça yazmak için. Ama o kadar çok konuştuk ki hem burada bir izi olsun istediğimden hem de şu anda benim gibi kanamalı gebelik geçirenlere ya da gebelik planlayanlara bilgi olsun diye bir post olarak toparlamak istedim.



Önce biraz hap bilgi vereceğim, sonra kendi deneyimimin bunların neresinde olduğundan bahsedeceğim.


Fakat başlarken hemen şunu söyleyeyim, sadece bunu okumaya ihtiyacı olanlar olabilir: Gebelikte kanama, evet istenmeyen bir şey olsa da, her zaman o kadar korkutucu, tehlikeli olmayabilir. Ve dokuz ay boyunca kanama yaşayan pek çok kadın dahi sağlıklı bebekler dünyaya getirebiliyor. Bunu en baştan bilmek epey rahatlatıcı (özellikle de yapacak başka bir şeyi olmayanlar için).


Yine devam etmeden ekleyeyim, bu konular hassas konular, o yüzden mutlaka bir uzmana danışmak çok önemli. Ben sadece okuduklarım, duyduklarım ve yaşadıklarım vasıtasıyla yaptığım çıkarımları toparlıyorum, her gebelik farklı olduğu için burada yazanlar yönlendirici olmamalı.


Neden olur?


Gebelikte kanamanın çok çeşitli sebepleri olabilir. İlk haftalarda görülebilen yerleşme kanaması, özellikle ilk ve ikinci trimesterde görülen rahim inceliğinden kaynaklanan kanamalar, ikinci ve üçüncü trimesterde görülen plasenta previa (bebeğin eşinin önde gelmesi) sebepli kanamalar var. Hatta bunların dışında miyom, polip ve kist kaynaklı ya da tamamen sebepsiz yere görülen rahim içi kanamalar da mevcut.


Ne kadar sürer?


Yerleşme kanaması embriyonun yerleştiği zamanlarda akıntı şeklinde başlayıp 2-3 gün içinde kendiliğinden sona eriyor. Rahmin inceliğinden kaynaklanan kanamalar uzun sürebiliyor. Plasentanın rahim ağzına yakın yerleşmesi sonucu oluşan kanamalar ise tüm gebelik boyunca devam edebiliyor ya da rahmin büyümesiyle plasentanın yukarı çıkması sonucu 20. haftaların başında kesiliyor.


Nasıl önlenir?


Yerleşme kanaması kendiliğinden geçtiği için yapacak bir şey zaten yok. Rahmin duvarının ince olmasından kaynaklanan kanamalarda doktorlar genelde dışarıdan progesteron desteği almayı ve yatak istirahati öneriyor, hatta gerekli görülürse rahim ağzı dikilerek kanama önlenebiliyor. Plasentanın rahim ağzına yakın durmasında da yine yatak istirahati olmasa da dinlenme tavsiye ediliyor. Polip kaynaklı kanamalarda cerrahi müdahale ile polip alınınca kanama önleniyor. Bir de rahim içi biriken kan pıhtısının atılması olarak görülen kanamalar var ki bunları önlemek için de yapacak bir şey yok, sadece beklemek gerekiyor.


Benim deneyimim...


13. hafta civarından beri neredeyse her gün yaşadığım aktif kanamayla 20. haftaya geldim. Başlarda neyin sebep olduğu tam görülemedi, 17. haftada bebekle plasenta arasında fakat bebekle, plasentayla ya da aralarındaki kordonla alakası olmayan, yırtık benzeri bir yapıdan ötürü "subkoryonik hematom" teşhisi kondu, yani, kan birikmesi, pıhtı kaynaklı kanama. Herhangi bir ağrım düne kadar hiç olmadı, o yüzden de "bu da böyle bir gebelikmiş" diyerek kabul ettim. Rahim boynu yeterli kalınlıkta olduğu için de düşük tehlikesi görülmedi, progesteron desteği almadım, yatak istirahati verilmedi ve normal yaşantıma devam ettim. Dün normalin üzerinde kanama ile birlikte hafif rahim kasılmaları yaşayınca doktora gittik. Fakat, görünen o ki bebeğimizin sağlığı yerinde ve beklemekten başka yapacak bir şeyimiz yok (yine). Normalde standart olan perinatolog randevumuzu önlem olarak erkene çektik sadece. Bugün oradan aldığımız sonuç da gayet olumlu, uzun ve detaylı ultrason muayenesi sonucu gördük ki Güneş yerinde, her şey yolunda. 🌞


Son olarak dün bana mesajlarıyla ulaşan, kanamalı gebelik geçirip sağlıklı bebekler doğuran kadınlara sevgilerimi gönderiyorum tekrar. İnsan ne kadar okusa, araştırsa, doktoruna güvense de bizzat yaşayan bir kadından ses almak çok daha iyi geliyor. Onlardan birinin hikayesini, izniyle burada anlatmak istedim kısaca. Kendisi üçüncü bebeğine hamile ve şu an 15. haftasında. Şimdiki dahil gebeliklerinin tümü kanamalı geçmiş, geçiyormuş. Hepsinde plasentası rahim ağzına yakın olduğu için kanama geçirdiği söylenmiş. İlkinde sadece rahim ağzına yakınmış plasenta ve rahim kalınlığı da iyiymiş aslında. İkincisinde ise rahim ağzını tamamen örten bir plasenta varmış. Özellikle ikincisinde "bu mümkün değil düzelmez" demişler ama her iki gebeliğinde de 22. hafta civarında rahmin büyümesiyle plasenta yukarı doğru çıkmış ve kanaması kesilmiş. "Olumsuz hikayeler felaket senaryosu gibi her yerde anlatılıyor ve doktorlar da genelde temkinli taraftan yaklaşıyorlar. O yüzden özellikle yazmak istedim. Tabii ki doktorumuzun dediği tedbirleri alacağız ama güzel hikayeler de var" diyerek kalbimi kazandı.


İşte ben de zaten bu yüzden yazdım bunca şeyi 😊 Faydasını göreceğini düşündüğünüz kişilerle paylaşırsanız beni mutlu edersiniz. Umarım her şeye rağmen her yönüyle güzel bu süreci yaşayan ya da planlayan herkes hamileliğini huzurla geçirir ve sağlıkla bebeğine kavuşur.

bottom of page