top of page

Yoga Nedir?


İlk defa yogayla tanışan gruplara “ne amaçla buluştuğumuzu” kısaca açıklamayı alışkanlık haline getirmeye çalışıyorum. Cevap aslında çok uzun ama en azından temel oluşturmayı amaçlıyorum. Çünkü diğer türlü yoganın sadece fiziksel aktivitelerden ibaret olduğu sanılabiliyor, oysa ki yoga bundan çok daha fazlası...



Sanskritçe “birleştirmek” anlamına geliyor yoga. “Neyi birleştiriyoruz?” sorusunun cevabı ise “beden, zihin ve ruh”. Bunu nasıl yapıyoruz? En temelde zihni kontrol etmeye çalışarak. Peki o kadar kolay mı zihne odaklanmak? Sadece meditatif bir oturuşta saatlerce durmaktan bahsetmiyorum. Gün içinde nedenini bilemediğimiz bir stres hissettiğimizde, o stresi yok edebiliyor muyuz? Ya da düşünmeyi istemediğimiz bir fikri kafamızdan kolayca atabiliyor muyuz?


Zihni kontrol etmek zor. İşte bu yüzden, zihni dolaylı yoldan kontrol etmeye çalışarak başlıyoruz işe.


5000 yıllık bir tarihi olduğu bilinen en eski, en klasik yoga olarak da geçen Ashtanga ya da Raja Yoga’nın sekiz basamağı var. İlk beş basamak zihni dolaylı yoldan kontrol etmeye odaklanırken, son üç basamak zihni doğrudan kontrol etmeye yönelik pratiklerden oluşuyor. İlk iki basamakta, sosyal ve bireysel disiplin kuralları üzerine kafa yorarken, üçüncü basamakta asanalar (bedensel duruşlar, pozlar) giriyor hayatımıza, dördüncü basamakta ise yaşam enerjisini kontrol etmeye yönelik, nefesimizle baş başa kaldığımız pranayama çalışmaları bulunuyor. Stüdyo derslerinde sekiz basamağın tümünü uygulamaya çalışmak mümkün olmadığından yalnızca asana ve pranamaya pratikleri yapılıyor. Yoga elbette bundan çok daha fazlası ama başlangıç için bunlar da yeterli.


Çünkü;

  • Zihni kontrol etmeye giden yolda her şey nefesle bedenin uyumlanmasıyla başlıyor,

  • Asanalarda doğru hizalanmayla nefese odaklandığınızda zihniniz günlük meselelerle daha az meşgul oluyor ve böylece kontrol biraz daha size geçiyor,

  • Gün içinde stres sizi ele geçirmeye başladığında yoga pratiklerinizi hatırlıyor ve nefesinize dönebiliyorsunuz,

  • Bedeniniz yavaş yavaş esneklik ve güç kazandığında günlük aktiviteler sizi yormamaya başlıyor, enerjinizi sevdiğiniz şeylere ayırıp daha dengeli bir hayata kavuşabiliyorsunuz.


















O halde bugün, tam şu an belki de yogaya başlamanın tam sırasıdır.


bottom of page