Yoga seanslarının başında ya da sonunda karşımıza çıkan nefes egzersizleri, nefesle bedenin uyumlanmasını sağlayıp bizi şimdiki ana döndürmeleri sebebiyle seansların baş tacı. Fakat, her zaman yoga seansı sırasında değil, günün akışında da kullanılacak kadar basit uygulamalar aslında bunlar. İşte bu da onlardan biri. İki iş arasında yapılabilecek kadar kısa fakat bir o kadar etkili, stresi azaltan, akciğer kapasitesini artıran pranayama çalışması: Viloma Pranayama. Viloma sanskritçe "dalganın karşıtı" anlamına gelir, yani nefesi doğal nefes şeklinde değil, bölerek alıp vermeyi ifade eder.
3 şekilde yapılabilir:
1. Nefesi alırken bölme
2. Nefes verirken bölme
3. Hem alırken hem verirken bölme
🌀 Önce rahat bir oturma pozisyonu alalım ve birkaç nefes, her zaman yaptığımız gibi göğse değil karna doğru nefes almaya alışalım (nefes alırken karnı şişirelim, nefes verirken karnı içeri çekerek iyice küçültelim)
🌀 Hazır olduğumuzda, ilk çalışma için, nefesi dörde bölerek alalım ve tutalım. Yani, kısa bir nefes alıp sonra tutalım, bunu toplamda dört kere yapalım ve nefes almayı bitirince tek seferde nefesi boşaltalım (al-tut, al-tut, al-tut, al-tut ve tüm nefesi bırak). Bunu üst üste birkaç kez yapabilir ve sonra birkaç kez de normal nefes tempomuzda nefes alıp verebiliriz.
🌀 İkinci çalışma için bu sefer önce derin bir nefes alalım, sonra nefesi dörde bölüp aralarda tutarak verelim ve nefes verme bittiği zaman tek seferde derin bir nefes alalım (ver-tut, ver-tut, ver-tut, ver-tut ve derin bir nefes al). Bunu birkaç set tekrarlayabilir ve bir sonraki çalışmaya geçmeden önce birkaç nefes dinlenebiliriz.
🌀 Üçüncü ve son çalışma için yukarıdaki iki çalışmayı birleştiriyoruz; yani nefesi dörde bölerek alıp tutuyoruz ve verirken de aynı şekilde dörde bölerek veriyoruz (al-tut, al-tut, al-tut, al-tut ve ver-tut, ver-tut, ver-tut, ver-tut). Her bir çalışmanın arasında birkaç nefes dinlenerek bu son çalışmayı da 3-4 kere tekrarlayabiliriz.
Bu pranamayı genelde yoga seanslarımın başında kullanıyorum. Öncesinde ne olursa olsun nefesi takip etmeyi ve bu ana dönmeyi kolaylaştırıyor, seans öncesi nefes-beden uyumlanması için işe yarıyor. Fakat bu çalışma aslında yeni başlayanlar için de oldukça uygun, uygulaması basit bir egzersiz. O yüzden tüm nefes egzersizleri gibi stres hissedilen herhangi bir anda uygulanarak faydası anında görülebilir.
Şifa olsun!
Comments